DIY: Brocante/Vintage Lamp

Vandaag heb ik (vind ik zelf) een hele leuke DIY voor jullie! Dit idee zat al heel lang in mijn hoofd en omdat het nu eindelijk vakantie was, had ik tijd om deze DIY uit te voeren. Vandaag laat ik jullie zien hoe je een lamp maakt met gehaakte kleedjes!

Wat heb je nodig:
– Een grote ronde ballon of een strandbal, hoe groter de ballon of bal is, hoe groter de lamp wordt.
– Textielverharder
– Kanten kleedjes
– Kwast

Ik heb deze strandbal van de Intratuin gebruikt, kies gewoon een strandbal die kapot mag. Blaas de ballon of bal zo goed mogelijk op, zodat hij helemaal vol zit met lucht.

Wat je ook nodig hebt zijn kanten kleedjes. Vraag eens aan je oma of in je omgeving of iemand van dit soort gehaakte kleedjes heeft. Op internet kan je ze ook kopen, hiervoor moet je bijvoorbeeld even rondzoeken op marktplaats. Wat belangrijk is, is dat de kleedjes niet te dik zijn en niet te groot. Zorg er ook voor dat alle kleedjes dezelfde witte kleur hebben. Zoek van te voren mooie en geschikte kleedjes uit.

Textielverharder is ook erg belangrijk bij deze DIY. Zo’n pot textiel verharder is voor €14,95 te koop bij Pipoo’s. Gebruik ook een grote kwast om de textielverharder aan te brengen. Als het in je kleren komt is dat niet zo erg, met warm water kan je het er weer uit wassen. Zorg er ook voor dat het textielverharder is die transparant opdroogt. Deze textielverharder ziet er wit uit als je het op de kleedjes en bal doet maar als het opdroogt wordt het transparant.

Kijk als eerste of je genoeg kleedjes hebt en hoe je ze ongeveer op de bal wilt hebben.

De kleedjes breng je als volgt aan. Breng eerst textielverharder aan op de bal zelf. Zorg dat er genoeg opzit, zodat ook de binnenkant van de kleedjes hard wordt.

Nu leg je het kleedje op de textielverharder. Zorg dat er geen rare bobbels en kreukels in het kleedje zitten want de textielverharder droogt vrij snel op.

Als het kleedje op de bal ligt breng je een vrij dikke laag met textielverharder aan op het kleedje. Zorg dat echt ieder plekje van het kleedje met de textielverharder is ingesmeerd. De kleedjes moeten elkaar ook een beetje overlappen zodat het een geheel vormt. Smeer de randjes van de kleedjes daarom extra goed in, vooral op de plekken waar ze elkaar overlappen.

Als je de hele bal hebt beplakt met kleedjes moet je nog even controleren of alles goed met textielverharder is ingesmeerd, zodat je geen niet-verharde stukjes hebt als het is opgedroogd. Hierna moet je de bal laten drogen, je kan hem het beste op een potje zetten, want als je hem op een tafel legt komt er een plat stuk in en dat wil je natuurlijk niet! Hou aan de bovenkant ook een gat over waar de lamp uiteindelijk in moet. Je moet hem minstens een dag laten drogen, of langer. Op deze foto zie je ook nog dat de lijm wit is.

En dit is hoe de bal er na een paar dagen uitziet. Zoals je ziet is de lijm transparant opgedroogd.

Nu moet je de bal er nog uit zien te krijgen. Met een ballon gaat dit makkelijker omdat je die alleen lek hoeft te prikken. Bij een strandbal is het iets lastiger. Probeer hem eerst een beetje leeg te laten lopen. Je kan er eventueel ook nog een gat in knippen zodat hij sneller leeg loopt. Probeer nu door de opening aan de bovenkant voorzichtig de bal los te krijgen. Dit moet je wel echt voorzichtig doen omdat de kleedjes een andere vorm kunnen krijgen als je er te hard aan trekt.

Nu moet je er alleen nog een lamp in doen met een houder en je bent klaar! Probeer het gat bovenin niet te groot te maken of maak het later nog dicht met een ander kleedje anders is het gat te groot voor de lamp. Wat ik heb gedaan is het volgende: ik heb om het begin van de lampenhouden (sorry ik weet niet precies wat de naam hiervan is) ijzerdraad gedaan zodat hij bleef hangen.

En dat is het! Zo heb je een hele mooie nieuwe lamp. Vooral in het donker ziet het er heel mooi uit omdat het licht door de kanten kleedjes komt. Ook zie je een heel leuk patroon op je plafond door de kleedjes. Ik ben in ieder geval heel blij met mijn nieuwe zelfgemaakte lamp, ik hoop dat jullie dit een leuke en duidelijke DIY vonden!

Advertisements

9 gedachtes over “DIY: Brocante/Vintage Lamp

 1. Wat leuk gedaan! Ik had deze diy al eens eerder gezien, maar blijf hem leuk vinden! Om zo’n strandbal te gebruiken is inderdaad ook wel slim! :D xxx

 2. Wauw, dit heb je echt leuk gedaan. Zo makkelijk kan het eigenlijk zelf, je moet alleen weten hoe. Een strandbal is handiger dan een ballon inderdaad, anders is de lamp niet zo mooi rond. Heel erg tof idee :)

 3. Beste,
  Wij hebben vorige week ook zo een lamp gemaakt. Maar nu hij een paar dagen hangt, valt hij stilaan in elkaar op de plaatsen waar hij geen steun heeft (vermoeden we) Steun daarmee bedoel ik dat we er een ijzerwerk hebben ingegehangen om de lamp makkelijker in te bevestigen. Zo kreeg de bal ook ondersteuning. Door ons probleem botste ik op uw blog. Heb jij dit probleem ook ondervonden? Maar onze bol is wel heel groot, en mss kan het ook liggen aan het gewicht dat de kantendoekjes teweeg brengen (de ene is zwaarder dan de andere..)

  Met vriendelijke groeten,
  Lien
  (www.eenlettermag.blogspot.com daar kan je de lamp zien..)

  • Dit probleem had ik inderdaad ook. Het kan er ook aan liggen dat er nog meer lijm op moet om het nog steviger te maken. Op een gegeven moment heb ik zelf een andere lamp opgehangen want hij bleef steeds maar in elkaar zakken. Ik weet jammer genoeg ook niet wat hier tegen te doen is, want zo’n lamp ziet er wel heel erg mooi uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s